Internationale vrouwendag & de AM 100 topvrouwen


9 maart '22 - Op dinsdag 8 maart 2022 was het weer internationale vrouwendag. Op deze dag staan we extra stil bij gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. En ook al is het 2022, deze dag is nog steeds erg hard nodig. In dit artikel vertellen we meer over het ontstaan van internationale vrouwendag en welke plek onze directeur Ingrid Visscher inneemt in de AM 100 Topvrouwen. 

Het ontstaan internationale vrouwendag

Volgens de website van Internationale Vrouwendag is het ontstaan van internationale vrouwendag te herleiden naar 1908. Toen marcheerden er namelijk 15.000 vrouwen door New York om een beter loon, stemrecht en kortere werktijden te eisen. De eerste Nationale Vrouwendag in de VS was georganiseerd op 28 februari 1909, in overeenstemming met een verklaring van de Socialistische Partij van Amerika.

In 1910 presenteerde de leider van de 'women's office' voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland, Clara Zetkin, het idee om een Internationale Vrouwendag in te voeren. Elk land zou op één dag in het jaar vrouwen vieren en daarmee ook de eisen - voor en door vrouwen - kenbaar maken. Meer dan 100 vrouwen uit 17 landen stemden in met Zetkin's voorstel op een conferentie. Zo is International Women's Day ontstaan. De eerste viering van Internationale Vrouwendag was in 1911 in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Toen nog op 19 maart. In 1913 veranderde de datum van de dag naar 8 maart. Sindsdien is de datum niet meer veranderd.

Nog steeds nodig

Internationale Vrouwendag is nog steeds hard nodig, ook in 2022. Gendergelijkheid is nog steeds niet de norm en Nederland staat helaas nog op een beschamende 31e plek als het gaat om gendergelijkheid, volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum. Zo is het salaris van vrouwen en mannen bijvoorbeeld nog steeds niet gelijk. En wereldwijd is het onderwijs voor vrouwen, gezondheid en geweld tegen vrouwen nog steeds slechter dan dat van mannen.

AM Top 100 topvrouwen

Daarom zijn we ook blij met het initiatief van AM om jaarlijks de 100 meest invloedrijke vrouwen van de Nederlandse Verzekeringsbranche extra onder de aandacht te brengen. En we zijn trots dat onze directeur Ingrid Visscher net als vorig op plek 28 van deze mooie lijst staat:

Als directievoorzitter bij de Vereende (180 medewerkers) verantwoordelijk voor een premieomzet (verzekeren) van € 56 miljoen. Omzet (schadelast en kosten) Waarborgfonds ruim € 83,7 miljoen. Nevenfuncties: Bestuurslid Verbond van Verzekeraars, Sectorbestuurslid Schade (Verbond), lid raad van commissarissen Turien & Co Holding en Ansvar Verzekeringsmaatschappij. 

Download hier de volledige lijst van AM 100 Topvrouwen

 

Bronvermelding:

Internationale Vrouwendag 2022: alles wat je moet weten (elle.com)

Tags