Talent om je droom te vinden


21 februari '24 - “Mensen die hun talent gebruiken zorgen voor een betere realisatie van organisatiedoelstellingen, versterken de concurrentiepositie en zorgen voor een positief imago van de organisatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vereende investeren in haar personeel belangrijk vindt. Naast alle goede arbeidsvoorwaarden is er voor de medewerkers veel ruimte om zichzelf te zijn en zich te ontplooien.” Dat zegt John Rijsdijk, projectmanager bij de Vereende. Tweeëneenhalf jaar geleden is John via de Vereende begonnen met zijn Master Strategy & Leadership bij AOG in Groningen. Momenteel werkt hij aan zijn thesis om af te studeren in juni 2024. Het onderwerp van zijn thesis is talentontwikkeling en dat is geen toeval.

“Je hebt in het leven maar één talent nodig: het talent om je droom te vinden.”

TalentOntwikkelProgramma

In 2023 hebben we binnen de Vereende het TalentOntwikkelProgramma (TOP) ontworpen. Dit vijfdaags programma biedt alle medewerkers de mogelijkheid hun talenten te ontdekken. Maar het programma gaat verder en medewerkers ontdekken niet alleen welke talenten zij hebben, maar ze gaan ook aan de slag met wat hen drijft, wat hun waarden zijn en welk gedrag past bij de juiste context om een betere versie van zichzelf te worden. Als hulpmiddel gebruiken we hiervoor het boekje Ik kies voor mijn talent van Luk Dewulf. Talenten kunnen pas benut worden als het gedrag en de omgeving van iemand het talent stimuleert. Daarom worden de medewerkers bij TOP ondersteund door allerlei tools en methodieken die hen in beweging zetten. Niet eenvoudig, maar wel duurzaam, want alles wat ze zo leren, kunnen ze de rest van hun leven toepassen.

John doet het TOP samen met zijn collega Lisanne Busscher. Zij heeft eerder haar passie en talent voor coaching en training ontdekt en krijgt van de Vereende de ruimte om dat talent te gebruiken door collega’s te coachen en samen met John het TOP te doen. De Vereende faciliteert het programma en profiteert daarmee van de voordelen die talentontwikkeling biedt voor de organisatie en haar medewerkers.

 

Voordelen van talentonwikkeling

Wat zijn dan de voordelen? Het zoeken naar en benutten van talent legt organisaties geen windeieren. Natuurlijk is het voor grotere organisaties makkelijker om dit gestructureerd aan te pakken dan voor kleine organisaties. Maar ook kleine organisaties kunnen profiteren. De statistieken liegen er niet om. Onderzoek van internationaal onderzoek- en adviesbureau Gallup wijst uit dat groepen die talent-interventies hebben gehad op alle onderdelen significant beter presteren dan de controlegroepen die minder of geen talent-interventies hebben gehad. Negentig procent van de onderzochte groepen had prestatie-verbeteringen op de volgende gebieden. Een paar cijfers:

  • 10 tot 19% groei in verkoop
  • 14 tot 19% groei in winst
  • 3 tot 7% hogere klanttevredenheid
  • 6 tot 72% lagere kosten
  • 9 tot 15% stijging in medewerkersbetrokkenheid
  • 22 tot 59% minder veiligheidsincidenten

 

Gaan mensen dan opzoek naar een andere baan?

Dit wordt vaak gedacht, maar het is een onterechte angst. Meerdere onderzoeken laten zien dat medewerkers na het volgen van een talentprogramma niet vaker van baan switchen. Medewerkers zullen wel meer de regie nemen over hun eigen loopbaan en nagaan of ze hun bestaande functie of rol kunnen uitbreiden, geredeneerd vanuit hun talenten.

Wanneer is talentontwikkeling geslaagd?

Voor de organisatie is het geslaagd als medewerkers waarde toevoegen, bijvoorbeeld doordat een organisatie een hogere klanttevredenheidsscore krijgt. Voor de leidinggevende is het geslaagd als medewerkers effectiever zijn, het naar hun zin hebben en meer binding hebben met hun team en bedrijf. Voor medewerkers is het geslaagd als ze met energie op werk komen en ook weer met energie naar huis gaan, als dingen lukken en als ze zich verbonden voelen met hun bedrijf. Gallup zegt dat 85% van de werknemers zich wereldwijd niet betrokken voelt. Nou, dan is een investering van 5 dagen al snel terugverdiend!

 

Hoe kunt u talent stimuleren?

Het opzetten van een TalentOntwikkelProgramma vraagt een pionier, iemand die zich geroepen voelt en gedreven is om mensen hun talenten te laten ontdekken en gebruiken. Het vraagt lef van een organisatie om dit te gaan doen, het vraagt leiderschap van leidinggevenden om hun mensen te stimuleren en het vraagt inzet van medewerkers om aan de slag te gaan met zichzelf. Hoe mooi is het als je al jaren met dezelfde uitdagingen aan het stoeien bent en er dan achter komt dat je jouw talent nog niet goed wist te gebruiken. Het is belangrijk om te vinden wat jou drijft, wat je waarden zijn en wat jij leuk vindt. Om de bekende Belgische zanger Jacques Brel te quoten: “Je hebt in het leven maar één talent nodig: het talent om je droom te vinden.” Want hoe mooi is het als je een betere versie van jezelf wordt. Niet om de beste te zijn, maar om lekkerder in je vel te zitten en op een leuke manier je werk kunt doen.

Ook John zelf krijgt de ruimte om zijn talenten te ontwikkelen. Zo stimuleert en faciliteert zijn leidinggevende John in het volgen van zijn opleiding en als kers op de taart biedt de HR-manager ruimte om bij haar afdeling af te studeren. De Vereende houdt het dus niet alleen bij ‘mooie woorden op de website’, maar laat het in de praktijk ook echt zien. “Ik vertel vaak aan vrienden en familie dat ik de Vereende ervaar als een uitstekende werkgever en dan hoor ik mensen enthousiast reageren. Maar meestal vertellen zij dan dat er bij ‘hen’ niet zo wordt geïnvesteerd in mensen. Een gemiste kans, want voor de Vereende heeft het ertoe geleid ze al twee jaar lang op rij een Great Place to Work is.” aldus John.

 

Vragen over talentontwikkeling

Mocht je meer willen weten over werken bij de Vereende, klik dan eens op deze link. Wil je meer weten over ons TalentOntwikkelProgramma, neem dan contact op met John Rijsdijk, telefoon: 06-50 939791 of mail naar: [email protected].

Exception occured while executing the controller. Check error logs for details.