26 april 2018
Morgen is het Koningsdag en dit vieren we uitgebreid. Het is een nationale vrije dag, met spelletjes voor de kinderen, sportevenementen, braderieën en muziekfeesten op Koningsdag en in de beroemde of beruchte Koningsnacht. De straten zijn versierd en iedereen trekt wat oranjes aan. Vanuit onze traditie associëren we oranje sterk met het Koningshuis en ons voetbalelftal. Maar wat kan je nog meer zeggen over de kleur oranje?
Oranje auto’s
In Nederland reden er in 2017 8,3 miljoen personenauto’s rond. Hiervan zijn er 45.000 oranje. Dat is ongeveer 0,5%. De Nederlandse autorijder houdt van de minder opvallende kleuren. Bijna een op de drie auto’s is grijs. Uit onderzoek van Z24 bleek dat de traditionele kleuren zoals zwart, grijs en blauw onder occasions het vaakst werden aangeboden en dat deze relatief snel in waarde afnemen. Opvallendere kleuren als oranje, rood en geel doen het daarentegen vrij goed. Oranje auto’s zijn het meest waardevast en blijven als enige kleur onder een waardevermindering van 11% per jaar. Het zijn vaak kleinere auto’s die een opvallende kleur hebben. Dat verklaart mogelijk ook waarom populaire kleuren sneller waarde verliezen: kleine auto’s blijven over het algemeen langer waardevast dan grotere auto’s.
Felle opvallende kleuren zijn makkelijker te zien en daarmee veiliger, is een logische gedachte. Maar uit de cijfers blijkt dat oranje statistisch gezien geen veilige kleur is. Met 6,14 ongevallen per 1.000 auto’s is oranje de kleur met procentueel de meeste ongevallen. Van de automerken heeft Honda relatief de meeste ongevallen. Dus een oranje Honda is wat dat betreft af te raden.
Felle opvallende kleuren maken een auto wel minder geliefd bij dieven. Autodieven hebben geen enkele belangstelling voor een roze auto. Ook oranje en gele exemplaren laten ze liever staan. Volgens een onderzoek van Ben Vollaard, associate professor aan de Tilburg University, werkt een afwijkende lakkleur net zo goed als een kostbaar antidiefstalsysteem. Autodieven stelen niet zo maar de eerste de beste auto. Ze denken na over de verkoopbaarheid. En die is veel beter bij een auto met een gangbare kleur. Het risico dat een blauwe of zilvergrijze auto wordt gestolen is maar liefst 40% hoger. Onder fietsers is dit al langer bekend. Veel fietsers schilderen hun fiets daarom over in opvallende kleuren.
6 weetjes over oranje:
1 - Hoewel de naam anders zou doen verwachten, is de black box van een vliegtuig niet zwart. De black box is fel oranje zodat hij beter te vinden is.
2 - Saffraan (oranje) wordt gezien als de meest heilige kleur in het Hindoeïsme. Het vertegenwoordigt vuur, wijsheid, onthouding en discipline. Daarnaast wordt het ook gezien als een kleur van geluk. Daarom droegen veel krijgers een oranje riem of vlag om hun middel.
3 - Niet in elke taal is er een aparte benaming voor de kleur oranje. Zo maken de Zuni-indianen, die leven in westelijk New Mexico en oostelijk Arizona, in hun taal geen onderscheid tussen geel en oranje.
4 - De Nederlands vlag was tot het jaar 1630 niet rood-wit-blauw, maar oranje-wit-blauw.
5 - De gemiddelde straatverkoper verdient ongeveer 90 euro op Koningsdag.
6 - Oranje is een mix van rood (lichamelijk) en geel (emotioneel) De kleur is vrolijk, assertief en wordt geassocieerd met voordelig. De kleur oranje wordt daarom vaak gebruikt op websites om een call-to-action te stimuleren.
Hoe is Koningsdag ontstaan?
Op 31 augustus 1885 werd op de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina de eerste 'Prinsessedag' georganiseerd. Het idee kwam van de hoofdredacteur van een lokale krant met als doel om een gevoel van nationale eenheid te stimuleren. Dat werd alleen in Utrecht gevierd. In de daarop volgende jaren werd dit op steeds meer plaatsen gevierd en groeide het uit tot een landelijke feestdag. Toen Wilhelmina’s vader, koning Willem III overleed, veranderde de naam van de dag in Koninginnedag. Juliana werd in 1948 koningin en daarom viel Koninginnedag voortaan op haar verjaardag, namelijk 30 april. Bij de opvolging door Beatrix bleef de datum op 30 april. Waarschijnlijk als eerbetoon aan haar moeder en omdat de datum van haar eigenlijke verjaardag in de winter viel en daarom minder geschikt was voor zo’n feestdag. Op 30 april 2013 is Willem-Alexander koning geworden en vieren we Koningsdag op zijn verjaardag: 27 april.
Code Oranje
Regelmatig komt het KNMI met een weerswaarschuwing. Code geel, oranje of rood. Code oranje wordt afgegeven wanneer de kans op extreem weer 60% of hoger is. Er is sprake van extreem weer als weersomstandigheden het openbare leven dreigen te ontwrichten of wanneer er levensgevaarlijke omstandigheden dreigen. Bij code rood is de kans op extreem weer 90%. Sinds 2010 is veertien keer de code rood afgegeven. Tijdens code rood ben je gewoon verzekerd als je de weg op gaat, maar het is sterk aan te raden om thuis te blijven.
Veel huisbezitters hebben een opstalverzekering die schade aan woningen dekt, zoals gevallen dakpannen of schade door omvallende bomen. Vergelijkingssite voor verzekeringen Independer meldt dat verzekeraars vergoeden als het windkracht 7 of meer is. Er is wel vaak een eigen risico bij stormschade. Takken en bomen op auto’s zijn een ander verhaal. Dan hangt het van de autoverzekering af of er vergoed wordt. Wie alleen WA is verzekerd, krijgt niks vergoed. Tenzij die omgevallen boom van de gemeente al rot was en de gemeente daar meerdere keren op was gewezen.
Auteur
Roland Verhoef, Senior Marketing & Commnunicatie adviseur