Sociale advocatuur
Het kabinet heeft geld vrijgemaakt voor de sociale advocatuur. De besparing op de vernieuwing van de gefinancierde rechtsbijstand is hierbij ingetrokken.
Regeling tegemoetkoming schade 2021
Het kabinet heeft een vergoeding opgesteld vanuit de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in 2021. De regeling wordt naar verwachting in 2022 afgerond. De RVO is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling.
Actieplan verkeersveiligheid 2022-2025
Het kabinet heeft een actieplan voor de verkeersveiligheid opgesteld. In het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2022-2025 staat aangegeven wat de betrokken ministeries gaan doen de komende jaren. De verkeersveiligheid op N-wegen wordt bijvoorbeeld verbeterd. Het kabinet stelt hiervoor € 200 miljoen beschikbaar.
Gemeentes krijgen daarnaast tips voor locaties waar de snelheid verlaagd kan worden naar 30 km per uur. Verder denkt het kabinet na over de vraag hoe een halvering van het aantal verkeersslachtoffers behaald kan worden in 2030.
Garantieregeling aardwarmte
Het kabinet laat de garantieregeling aardwarmte doorlopen in 2023. Momenteel bestaat namelijk nog geen goede particuliere verzekering om de risico’s van een aardwarmteboring af te dekken. De overheid dekt deze risico’s gedeeltelijk af met deze garantieregeling als een aardwarmteboring mislukt.
Asbest
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan de Gezondheidsraad gevraagd om onderzoek te doen naar asbest. De staatssecretaris wil graag weten wat het risico is als mensen asbest binnenkrijgen via drinkwater. Mensen kunnen asbest binnenkrijgen, omdat leidingen van het drinkwaternet bestaan uit asbestcementbuizen. Verder wil de staatssecretaris duidelijkheid hebben over het aantal asbestslachtoffers per jaar in Nederland, omdat eerdere onderzoeken elkaar tegenspreken op dit punt.